NAH

-Wat is het
NAH staat voor niet aangeboren hersenletsel.
De hersenen zijn hierbij beschadigd en kunnen niet meer goed met elkaar communiceren. Het kan zo zijn dat iemand opnieuw moet leren praten, of moet leren lopen omdat die verbinding helemaal beschadigd is geraakt.

(Hersenletsel.nl, 2013)

 

-Hoe kan het ontstaan
Dit kan traumatisch en niet-traumatisch ontstaan.
Traumatische oorzaken zijn oorzaken die van buitenaf komen, zoals een val, een ongeluk, door geweld of een werkongeval.
Niet-traumatische oorzaken zijn oorzaken die in het lichaam zelf gebeuren, zoals een herseninfarct, zuurstoftekort, kanker, vergiftiging door alcohol of drugs, ziekte van Parkinson, alzheimer, multiple-sclerose en creutzfeld-Jacob.

(NAH.nl, 2010)


-Toekomstbeeld
Wat vooral heel belangrijk is bij een niet aangeboren hersenletsel is oefenen, alles heel hard oefenen met goede begeleiders. Trainingen die gericht zijn op zowel lichamelijke en geestelijke problemen.
Daarnaast moeten er mogelijke aanpassingen in het huis gedaan worden en kan het karakter veranderen wat voor de omstanders als lastig ervaren kan worden.

(NAH.nl, 2010)

 

-Professionals kennis van zorg en preventie
HALO:  Bij het doen van de kleine dagelijkse bezigheden kan er vanuit de onderwijzers kant veel steun komen. Doordat er vanuit de opleiding veel aandacht is besteed aan de grondvormen van bewegen, kan er door middel van differentiëren -wat overigens een groot deel van de opleiding typeert- gekeken worden naar de mogelijkheden om de patiënt te helpen. 
Diëtetiek: Voor mensen met een NAH is het lastig om eten klaar te maken of eten naar binnen te krijgen. Daarom is het belangrijk dat wat ze eten, gezond en effectief is voor het lichaam. Hierbij kan een diëtist helpen met voedingskeuzes.

Maak jouw eigen website met JouwWeb