Dwarslaesie

-Wat is het
Een dwarslaesie is een aandoening/beschadiging van de ruggenmerg, waardoor veel zenuwen uitvallen. Meestal worden de benen verlamd maar het kan ook zo zijn dat de armen of zelfs de ademhalingsspieren verlamd raken. Over het algemeen kan een dwarslaesie niet meer genezen.

(Dwarslaesie)


-Hoe kan het ontstaan
Een dwarslaesie kan ontstaan door een ongeval, bloeding of ontsteking.
Door het ontstaan van een dwarslaesie is de verbinding tussen het ruggenmerg en de hersenen onderbroken en daardoor worden delen van het lichaam verlamd. Het kan zijn dat de hele ruggenmerg is doorgesneden maar het kan ook slecht een kleine beschadiging zijn om de communicatie te belemmeren. Ieder deel van het ruggenmerg staat met een specifiek deel van het lichaam in verbinding, daardoor is het precieze effect van de dwarslaesie afhankelijk van de plaats waar het ruggenmerg beschadigd is.

(Dwarslaesie)


-Toekomstbeeld

Het toekomstbeeld bij iemand met een dwarslaesie hangt af van de ernst van de dwarslaesie.
De meeste mensen belanden in een rolstoel en zullen niet meer kunnen lopen. Hierdoor zal de woonsituatie moeten worden aangepast, er is aangepaste kleding nodig en een eventuele aangepaste auto, waardoor er nog steeds gereden kan worden. Daarnaast zijn er veel andere hulpmiddelen beschikbaar, zoals een robotarm, een hulphond, reisorganisaties en sportorganisaties die gespecialiseerd zijn op deze doelgroep.

(Dwarslaesie dagelijks leven)


-Professionals kennis van zorg en preventie
HALO:  Vanuit de bewegingsonderwijzers kijkend naar revalidatie, sluit het vakgebied zich al snel aan bij fysieke vormen van revalidatie. Er zijn tallen van onderzoeken die laten zien dat bewegen niet alleen de fysieke gezondheid positief beïnvloed, maar ook de geestelijke gezondheid van de sporter zal vooruit gaan. 

Buiten het gezonde aspect van bewegen heeft een bewegingsonderwijzer vanuit de opleiding kennis mee gekregen over de grondvormen van bewegen. Deze vormen zijn te gebruiken in de revalidatie zorg bij het opnieuw aanleren van bewegingen, na een beroerte of ander incident. 


Diëtetiek: Voor iemand die revalideert is voeding van essentieel belang. Uit onderzoek is gebleken dat ondervoeding vaak voorkomt in revalidatiecentra. Hiervoor is het belangrijk om een diëtist in te schakelen die de voeding kan aanpassen. Dit geldt voor zowel een dwarslaesie maar ook voor mensen met NAH en CP. (6 Stuurgroep Ondervoeding, z.j.).
Daarnaast komen mensen na een dwarslaesie in een rolstoel terecht en kunnen hierdoor niet meer bewegen, vooral niet met de benen. Doordat de beweging wegblijft en men bijvoorbeeld wel hetzelfde blijft eten, komt er een vorming van overgewicht. Daarnaast is de kans op hart en vaat ziekten, en andere ziektes groter voor iemand in een rolstoel. Een diëtist kan hierbij helpen, door een dieet op te stellen, zodat er preventief gewerkt kan worden.