Actuele Trends

Vanaf 2014 is het aantal beroertes/herseninfarcten toegenomen

bron: (CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek, 2016)

 

 Deze cijfers zijn voor de revalidatiesector relevant omdat herseninfarcten en hersenbloedingen aanleidingen zijn tot dwarslaesies. Een van de aandoeningen waar binnen revalidatiecentrums veel aandacht aan wordt besteed. (Dwarslaesie)

 

De laatste jaren is de vergrijzing in Nederland sterk toegenomen. Vergrijzing brengt veel gevolgen met zich mee die invloed hebben op de zorg in Nederland. De pensioensregeling die op dit moment gewijzigd is naar 67 jaar (Pensioenfonds, 2017), is daar een voorbeeld van. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisatie/2016/6/vergrijzing

Als we de revalidatiesector apart belichten, komt er steeds meer aandacht voor deze tak van de zorg. De volgende gegevens zijn van het Revalidatie Nederland Jaarbeeld van 2011.

  • In 2011 zijn 69.600 (ca. 25% <18) poliklinische en 8.500 (ca. 6% <18) klinische patiënten behandeld.
  • In 2011 hebben de revalidatie-instellingen ruim 3 miljoen revalidatiebehandeluren (RBU’s) gerealiseerd. Dat is een stijging van bijna 6% ten opzichte van 2010.
  • Het bedrag dat omgaat in de revalidatiesector was in 2010 circa 425 miljoen euro.
  • In de revalidatie is ca. 90% van de zorg verleend aan poliklinische patiënten.
  • 456 revalidatieartsen zijn eind 2011 werkzaam in ziekenhuizen en revalidatiecentra.
  • 151 assistenten (aio’s) zijn eind 2011 in opleiding tot revalidatiearts.
  • Per eind 2011 zijn 9 revalidatie-instellingen HKZ-gecertificeerd.
  • De revalidatie-instellingen scoren goed op patiënttevredenheid. De volwassen revalidanten en de ouders van revaliderende kinderen waarderen de dienstverlening met een ruime 8.

(Jaarbeelrevalidatie.nl, 2011)

 (Janssen, Stoopendaal, Kelder, & Putters, 2013)

eHealth

Op het moment is er in Nederland een belangrijke trend verandering binnen de gezondheidssector. De overheid probeert steeds meer gebruik te maken van de eHealth mogelijkheden. Er wordt bij eHealth methodes namelijk veel aandacht besteed aan het centraal plaatsen van de patiënt waardoor de patiënt de regie over zijn of haar eigen leven meer in handen krijgt.

Een van de doelstellingen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is bijvoorbeeld:

 

“Binnen vijf jaar heeft iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvangt de mogelijkheid om – desgewenst - via een beeldscherm 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren. Naast beeldschermzorg wordt hierbij domotica ingezet.”

 

Werken met eHealth zorgde na het eerste jaar voor een soepelere werkmethode in de zorginstellingen. Het is echter niet in één jaar gelukt om de bovenstaande doelstelling te realiseren. Daarvoor werden door VWS de volgende actiepunten opgesteld om zo het doel sneller te realiseren.

-Verbetering van de bekostiging

-Bevordering van adequate informatie-uitwisseling

-Delen van kennis

-Vergroting van de bewustwording

(Krijgsman, et al., 2016)

Maak jouw eigen website met JouwWeb